61671869 KONTAKT OS

0item(s)

Din indkøbskurv er tom.

Product was successfully added to your shopping cart.

Gode råd om belysning

God belysning er andet end lamper


Mange glemmer tit, at valget af lamper ikke handler om et stilfuldt design eller lampen i sig selv, men om den belysning, som lampen kan tilføre rummet. Det er væsentligt fordi et rums – eller husets – karakter afhænger af lyset i det. Det drejer sig både om dagslys og kunstig belysning, og der er derfor mange faktorer at have med, når man skal vælge lamper, møbler og andet interiør. Tager man det rigtige valg, kan det betyde en bedre udnyttelse af rummet – og måske endda betyde et bedre indemiljø.

Man skal også huske på, at der er forskel på den belysning, der tilføres afhængigt af, om lyset er naturligt eller kunstigt. I mange tilfælde lyser kunstig belysning primært loft og gulv op, mens dagslys hovedsagligt vil falde på væggene.

Den gode lampe virker naturlig i rummet, også i forhold til belysningen. Dette gælder både farve og lysstyrke, og som sagt ikke kun designet af lampen. Tager man en tur forbi butikkerne eller shopper online, vil man hurtigt se, at udvalget er enormt, men der findes mange forskellige typer lamper til mange forskellige formål.


Flere lampetyper til samme rum

Det er anbefalelsesværdigt at have flere lamper til samme rum. Der er mange forklaringer, men i dag, hvor et enkelt rum kan have mange forskellige funktioner, er en enkelt lofts- eller hjørnelampe ikke nok. Tager man med i betragtning, at en nedadvendt lampe tit gør rummets atmosfære mørk og får rummet til at virke mindre, kan det have stor betydning for indemiljøet.

Udover dette, vil lamper med en glasskærm, hvor lyset kan skinne igennem oplyse et rum omtrent to gange så meget som en skærm, der ikke er gennemsigtig. Alle disse ting har betydning – især fordi lyset ved forhold, der ikke er optimale, ikke nødvendigvis kan nå ud i alle hjørnerne af et rum. Det betyder, at lokalet vil virke mindre og mørkere. For at afhjælpe dette, kan man eksempelvis i stuen have en større lampe i hovedområdet og mindre i yderområderne, så hele rummet kan bestå lyst, selv når mørket lægger sig uden for. Det kan både være væglamper, spots eller standerlamper.
 

Valget af pære kan være afgørende

Har man valgt en lampe, der passer til rummet, det skal lyse op, kan belysningen stadig ende med at være ”forkert” eller måske decideret ubehagelig. Pæren i lampen har også stor betydning for lyset, der tilføres rummet. Der er dog en række nøgleord, man skal være opmærksom på, ved valg af sådan en. Glødepærer (og watt) er gået på pension, og der er derfor flere forskellige funktioner og hensyn at tage end tidligere:

  • Lumen – eller lysstrøm – er den lysstyrke, som pæren afgiver. 800 lumen (lm) svarer i lysstyrke til en pære på 60 watt.
  • Ra-værdi – eller farvegengivelse – fortæller hvor god pære er til at gengive farver. Jo tættere ra-værdien er på 100, desto mere naturlige ser farverne ud. En almindelig glødepære har en ra-værdi på omkring 99.
  • Kelvin – eller farvetemperatur – angiver hvor varmt eller koldt lyset er. Jo lavere kelvin-værdi, jo varmere er lyset. Vælger du en pære med en høj farvetemperatur, betyder det at lyset er koldt – og det kan få et rum til at virke klinisk. En almindelig glødepære har en farvetemperatur på omkring 2800 kelvin.

Man skal derfor gøre sig tanker om lampen og pærens funktion. En høj lysstyrke med en høj farvetemperatur (koldt lys) kan være godt til praktisk arbejde, mens en lavere farvetemperatur er god som lyskilde i stuer, soveværelser og lignende.


Vælg belysning efter dit hjem

Der findes ingen tjekliste for hvilken slags belysning, man skal vælge til sit hjem. Der er dog nogle tommelfingerregler, der kan være gode at have i mente. Er der eksempelvis lavt til loftet eller loftsbjælker, kan det være svært at have loftlamper hængende, så det vil oplyse rummet optimalt. I det tilfælde vil der være behov for ekstra overvejelser, så belysningen kan gøres så behagelig som muligt. Fleksibel belysning med bøjelige eller drejelige lamper kan være en god løsning, fordi man så undgår at skulle rykke rundt på stationære lamper. Kan en god løsning stadig ikke opnås, kan hjælp online eller en indretningsarkitekt være med til at skabe den korrekte atmosfære og belysning i hjemmet. Vær dog opmærksom på, at stor forskel mellem områder med lys og mørke kan virke trættende for øjnene, specielt over en længere periode. Det kan påvirke oplevelsen af at være i rummet, selvom det ved første øjekast kan virke flot med høj kontrast.

En anden vigtig huskeregel er, at man altid skal være opmærksom på et rums funktion – eller eventuelt funktioner. Små ting, som at tage hensyn til børn og høje personer i lysvinklerne, kan forbedre oplevelsen af at være i rummet eller huset. Ligeledes kan korrekt brug af koldt og varmt lys bidrage til produktiviteten i de rum, der bruges mest.

Køkken

Der kan bruges meget tid i køkkenet, og rummet har derfor specielt brug for god belysning og præcis farvegengivelse. Det gælder både når der laves mad, men også ved generelt ophold, som for eksempel ved middagstid. Fordi der er så mange funktioner i køkkenet, er der også brug for at være ekstra opmærksom på belysningen. Når der laves mad, skal køkkenbordet være klart oplyst og med høj farvegengivelse. Ved spisebordet er det vigtigt, at lysniveauet ikke er for kraftigt, så det blænder. Bruges køkkenet også til lektielæsning eller som arbejdssted, er det vigtigt med lys, der tilgodeser dette. Vær også opmærksom på, hvor skuffer, skabe og hårde hvidevarer er placeret, som eksempelvis komfuret, opvaskemaskinen og mikrobølgeovnen.

Soveværelse

I et soveværelse kan det være godt med flere forskellige lyskilder. Det kan både være en loftslampe, der giver en god farvegengivelse (en høj ra-værdi) – specielt hvis man har et spejl i rummet. Det samme gælder, hvis man har tøjskabe eller -skuffer i soveværelset. Vælg også lys, der ikke er for koldt og skarpt. Ved behov for en læselampe, er god farvegengivelse og et varmt lys også godt, så øjnene ikke trættes unødigt – og er man to, skal man sikre sig, at lyset ikke kan blænde i den anden side af sengen.

Børneværelse

I dette værelse er det vigtigt, at man tager højde for det eller de enkelte børn, der bor der. Et stort barn har andre behov end et lille – også for belysning. Ligesom i køkkenet, skal man imødekomme behovet for eventuelt at skulle arbejde og læse lektier. Mindre børn har behov for behageligt lys til leg, og muligheden for et svagt lys tændt om natten ved sovetid er heller ikke af vejen.

Bryggers

De mange funktioner i et bryggers skaber nødvendigheden for god belysning. Bryggerset er blevet et multifunktionsrum, hvor både let tingreparation og tøjvask finder sted, og frysere og andre ”kedelige” ting er også tit blevet gemt væk i bryggerset. Det er derfor vigtigt, at lyset når ud i alle hjørner – både for at overskueliggøre lokalet, men også fordi det medvirker til at gøre rummet behageligere at være i over en længere periode, fordi det ikke virker mindre og mørkere.

Badeværelset

I dag er badeværelset ikke længere blot et sted, man vasker sig eller forretter sin nødtørft. I stedet er det blevet et rum i vores hjem, hvor man kan opholde sig længere tid, og både magasiner, stearinlys og wellness kan i dag associeres med badeværelset.

Belysning i badeværelset er utroligt vigtigt. Ved barbering eller lægning af makeup, er det vigtigt at kilden til lyset befinder sig i en position, så der ikke forekommer skygger i ansigtet. Skygger dannes oftere, hvis lyset kommer oppefra eller bagfra, og det kan gøre det svært at se, hvad man laver. Flere lamper i badeværelset – og specielt omkring eller i nærheden af spejlet – kan være med til at skabe bedre ”arbejdsvilkår”, når man er på badeværelset.

Derudover skal man også tænke på selve opholdet på badeværelset. Er man der længe – eksempelvis ved et karbad – eller hvis naturen kalder om natten, er behageligt lys vigtigt. Jævnt lys, der ikke er for skarpt og ikke blænder kan være med til at skabe en behagelig atmosfære, og lysdæmpere med mulighed for natindstilling kan være særdeles velegnede til formålet.

Der er dog flere ting at være opmærksom på med lamper i badeværelset. Det er fordi vand og damp kan trænge ind i de elektriske installationer, og derfor er der specielle regler for lamper på badeværelser:

  • Er der mere end 2,25 meter til loftet, må almindelige lamper monteres. Det kræver derfor ikke lamper med vådrumstilladelse, men lamperne skal dog mindst have kapslingsklasse IP20. Dette angiver lampens tæthed. Der skal dog mindst være 60 centimeter til badekarrets kant og 120 centimeter til brusehovedet fra lampen.
     
  • Monteres lampen i eller tæt på badekar og/eller brusekabine, skal de lamper, der installeres både være vådrumssikrede og have en god kapslingsklasse. Selve kravet om kapslingsklasse afhænger specifikt af placeringen af lampen.
     
  • Er der mindre end 2,25 meter til loftet gælder samme regler som hvis lampen monteres i eller tæt på badekar og/eller brusekabine.